Szukaj

Oliwa, olej, smalec?

Nasza reklama w Internecie jest wrogiej konkurencji, a tłuszcz jest na pewno wrogiem kobiet. Jednak bywa niezwykle przydatny podczas kucharzenia w domowym zaciszu. W końcu dzięki niemu unikamy spalenia na ogniu takich potraw jak naleśniki, kotlety schabowe, kotlety mielone, kotlety jajeczne, ryby panierowane, czy też kurczaki. Można spotkać się z różnymi odmianami tłuszczu, tak samo jak są różnego rodzaju boksy reklamowe. Smażymy wyłącznie na oliwie rafinowanej.

Jest nieco gorsza od extra virgin, lecz pod wpływem wysokiej temperatury ta druga może wydzielać szkodliwe substancje. Smalec to tłuszcz zwierzęcy, nadający się do frytek i pączków, które tak wiele osób sobie ceni. Niestety zawiera masę cholesterolu. Najbardziej powszechnym środkiem do smażenia jest olej roślinny (chociażby rzepakowy). Można śmiało na nim smażyć w każdej temperaturze. Tymczasem masło bardzo szybko się dymi i nie możemy nim smażyć przez długi okres czasu. Trzeba uważać, jeżeli producenci odsyłają nas przez płatne linki na strony z odmiennymi informacjami. Wtedy jasne jest, że są wobec nas nieuczciwi.

Dodaj komentarz