Szukaj

Kategorie

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa była już znana w starożytnym Rzymie, chociaż młynarze nie mięli okazji jej reklamować przez płatne linki i boksy reklamowe. Ogólnie Internet oraz reklama w Internecie są całkiem nowymi wynalazkami, które zrewolucjonizowały światowy handel. Jednak o tym innym razem. Obecnie chciałabym się skupić na mące orkiszowej, o której wspomniałam na początku. Jest to odmiana pszenicy, której obecnie wiele piekarni wypieka chleb. Spożywanie jej wpływa rewelacyjnie na zdrowie.

Mogą ją śmiało stosować osoby z wysokim poziomem cholesterolu oraz zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi. Jej smak przypomina lekko orzech włoski, czyli jest nieco gorzki, a na pewno cierpki. Można z niej wypiekać ciasteczka dietetyczne, ciasta, makaron, chleb, niektóre kobiety robią nawet torty, pierogi,  a nawet złote piwo. Jest niezwykle dobrym składnikiem do kruchych oraz ucieranych ciast. Dlaczego? Ponieważ zwiększa ich delikatność oraz subtelność smaku. Niestety jest to zboże mało opłacające się w uprawie, chociaż jego wymagania nie są zbyt dużo.

Dodaj komentarz