Szukaj

Ładunek glikemiczny kontra indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) jest wartością, dzięki której wyraża się wzrost stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu 50g węglowodanów przyswajalnych. Im większa wartość IG produktu, tym większe jest stężenie glukozy we krwi. Produkty dzieli się na te mające niskie IG, średnie oraz wysokie. Surowe warzywa, strączkowe nasiona, owoce posiadają niski bądź średni indeks glikemiczny. Produkty zbożowe przetworzone z kolei mają wysoki IG. Dietę opierającą się na niskim IG stosują zarówno osoby odchudzające się jak i diabetycy.

Indeks glikemiczny zwiększa się pod wpływem obróbki termicznej oraz pozbawienia błonnika, natomiast zmniejsza się przy braku obróbki termicznej lub krótkiej obróbki, błonnika, dodatku tłuszczu i białka, obecności fruktozy i laktozy oraz przy dłuższym spożywaniu pokarmu. Czasami produkty o wysokim IG posiadają małą ilość węglowodanów, stąd oprócz indeksu glikemicznego, należy skupić się także na ładunku glikemicznym. Im większa wartość ŁG, tym zwiększa się natężenie cukru we krwi.

Dodaj komentarz