Szukaj

Rodzaje diet leczniczych

Dieta przeciętnego człowieka nazywana jest podstawową. Ta dostarcza optymalną ilość energii, jakiej potrzebuje człowiek oraz odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin, składników mineralnych i błonnika. Istnieje kilka diet leczniczych. Pierwszą jest dieta łatwostrawna. Spożywa się w niej produkty nie obciążające przewodu pokarmowego. Potrawy muszą być najlepiej gotowane na parze, bez smażenia i pieczenia. Spożywane powinny być 4-5 razy dziennie. Inną jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Dozwolone są w niej tylko tłuszcze roślinne. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem białka to dieta, w której 75% białka powinno stanowić białko pełnowartościowe.

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. To bardzo restrykcyjna dieta, która jest przetworzeniem diety łatwostrawnej i której celem jest zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego, a także pozbycie się drażnienia mechanicznego oraz termicznego błony śluzowej żołądka. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów to kolejna dieta lecznicza, w której występuje ograniczenie spożywania cukrów prostych i dwucukrów. Fundamentem diety powinny być węglowodany złożone oraz warzywa. Dieta o kontrolowanej ilości tłuszczu polega na dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości antyoksydantów. Dieta ubogoenergetyczna ma na zadanie eliminowanie cukrów prostych i dwucukrów, a zwiększanie spożycia błonnika.

Dodaj komentarz