Szukaj

Tłuszcz

Jedzenie powinno być zdrowe i wartościowe, gdyż tworzy nasz organizm, prawda? Dlatego smażenie nie jest za bardzo popularne wśród dietetyków. Niestety wiele pań domu nie potrafi sobie bez niego wyobrazić dziennego jadłospisu. Na całe szczęście smażenie może być zdrowsze, niż się wydaje. Wystarczy tylko zadbać o kilka czynników.

Po pierwsze ważny jest dobór tłuszczu, najlepiej oliwy z oliwek. Potem trzeba zdawać sobie sprawę z tego, czy patelnia jest już odpowiednio nagrzana (powyżej stu trzydziestu stopni)- służą temu specjalne czerwone kółeczka, na których pod wpływem odpowiedniej temperatury zanika wzorek. Tłuszczu nie można używać wielokrotnie, gdyż składniki takiego są szkodliwe i mogą prowadzić na przykład do nowotworów. Warto także unikać panierek, gdyż to one wchłaniają najwięcej niezdrowej substancji. Najlepiej obtaczać rybę, czy też kotlet w mące, albo płatkach kukurydzianych lub sezamie. O tym nie przeczytacie w czymś takim jak boksy reklamowe, czy też płatne linki, ale na pewno jakaś  reklama w Internecie zawiera w sobie o tym wzmiankę.

Dodaj komentarz